Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hányféle ember van?

2011.06.10

 

 

 

Meditáltam pár percet. Ez abból állt, hogy néztem az ablakból az akác- és mogyorófákat, a borostyán életképességét és azt az egy szőlőtőkét, ami most fordult termőre. A ciprusok között elnyílt a bánáti bazsarózsám, de iparkodik nyílni a féloldalas harangvirág, a tölcsérke és a lángvirág.  

 Aztán gyorsan fogtam egy papírlapot, írni kezdtem, hogy a földhözragadt emberek két csoportba tartoznak. (Kivétel kertészek és költők!)

Az első csoportba azok, akik mindent maguknak akarnak megszerezni. (Legtöbbjük büntetlenül és kedvezményesen habzsol, de fesztiváloznak és visítanak, ha alamizsnát kell adni, s főleg akkor, ha szólítják őket, hogy tessék szíves egy kicsit alulról is szagolni az ibolyát!)

A második csoportba soroltam azokat, akik már mindent megszereztek, de sosem néztek magukba, sosem gondoltak embertársukra, hazájukra! Ők a mindenért mormogók, újabban divatba akarják hozni a tüntetéseket, például a tanárok vasárnap voltak, a mozdonyvezetők június 28-án és július 7-én lesznek, de ki tudja ezeket számon tartani? Ők.

A lelki-szellemi embereket szintén két seregre osztottam. (Semmi tolerancia bennem!) Azokra, akik a szeretet hatalmában képesek másokért élni, de manapság sem panaszkodnak, ha áldozatokat kell hozni, pedig szűkösen éldegélnek minden szempontból.

Aztán azok tömény seregére (nálam még nem törölték el a kötelező katonáskodást), akik a szeretet hatalmában a nemzetért éltek s haltak.

Környezetemben sokszor hallom, hogy én próbálok mindenkinek megfelelni! Az őszinték megtoldják azzal, de nem tudok! Mindig a nyelvemen van, hogy oda kéne vágni, nem is lehet, nem is kell mindenkinek megfelelni! (Jézus sem akart, mert nem e világból való volt. Ő az emberiséget akarta megváltani és, hogy újjászületett emberek legyünk. Könnyű nekem, mert csak református magyar vagyok, pártokon kívüli.) Először Istennek kell megfelelni, másodszor a lelkiismeretnek... Ami ilyenkor eszembe jut, annak pont a kulcsszavát felejtem el, amíg papír s ceruza kerül a kezembe. Pedig a létkérdésekre adott jó, vagy jónak vélt válaszokat nem illik elfelejteni. Vagy akkor miért élünk? Miért lettünk felegyenesedett emberek? Avagy a számítógéphez újra visszagörbültünk? Agysejtjeink egyre erőteljesebben sorvadnak, pusztulnak, az egyre korszerűbb és drágább mobiltelefonok sugárzásától.

Eszembe jut gimnáziumi tanárom, aki matek óráinak nagy részét filozófiai és tudományos kérdések megmagyarázására használta (Ezt ma kompetenciának nevezzük). Én örültem a legjobban, mert nem szerettem a matematikát, sokszor a szünetben adta le az új leckét, úgy elrepült az idő. Az egész város tisztelte, de főleg azért szerették, mert az ő tanítványai közül került ki a legtöbb egyetemista!

Többek között „elmagyarázta”, hogy Mohamed négy részre osztotta (érdekes, nem mondott halmazt) az embereket. Vannak a buták, de ők tudják, hogy buták, semmi baj velük, mindent megcsinálnak, amit mondanak nekik. Vannak a buták, de ők nem tudják, hogy ők buták, ezektől az emberektől óvakodni kell, ezek mindenre képesek. Vannak az okosak, de ők nem tudják, hogy okosak, ezek a fejlődőképes emberek, aztán a negyedik csoportba tartoznak azok az okosak, akik tudják, hogy okosak, ezekből lesznek a tudósok. 

Gimnazista koromban ezt a felosztást jól megjegyeztem, talán azóta elmondtam én is vagy százszor, hogy a matek tanárom mondta, bezzeg egy képletet sosem tudnék visszamondani! Történelem tanár lettem, de a vallásalapító és próféta Mohamedről ezt a felosztást jól a fejembe véstem. A matek tanárom mondta, eszembe sem jutott soha kételkedni kimondott szaván, tételén.

Hol vannak manapság ezek a jó tanárok, akik tudnak mesélni és tanulásra ösztönözni a gyerekeket?

Harminc évvel ezelőtt internet sem létezett, de legalább a mesének volt presztízse. Ma semminek és senkinek sincs. Kihalt a közösségformáló tanári erő. Lehet, hogy vasárnap a templomba kéne menni Pünkösd táján, nem tüntetni.

Maradt a nem költői, de nem is tisztán matematikai kérdés, hogy hányféle ember van?

Isten nyugtassa Sütő tanár urat poraiban a szamosújvári temetőben. Ő tudná a választ!

 

Kispest-Wekerletelep

2011. június 10.

 

Juhos-Kiss János

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< November / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 223746
Hónap: 1921
Nap: 81