Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Advent a Hargitán - Advent Európában

2011.12.04

 

 

ADVENT A HARGITÁN – ADVENT EURÓPÁBAN

 

címmel tartották meg a III. Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót Budapesten (2011. dec. 3. 16 órakor). Jó volt magyarnak lenni a Szilágyi Dezső téri református templom zsúfoltságában, ahol szép számmal voltak papok, püspökök és politikusok, abból a fajtából, akik veretes szavakkal a földi igazságtalanságokból indultak ki, kidomborítva az adventi várakozás szent titkát. A köszöntéseket a rendezvény házigazdája Bogárdi-Szabó István, református püspök kezdte, többek között azt mondta, hogy Betlehemben akkor a pásztorok felébredtek, jó lenne, ha mi is felébrednénk; a magyar ember jól érzi magát a bajban, sok ellenség vesz körül… Sokfelé kell elmenni, tárgyalni, jogokat követelni Brüsszelbe, Pozsonyba, Szabadkára… Mi magyarok távolabb vagyunk egymástól… Az együttkiáltásban… Végezetül áldást és megtartó reménységet kívánt.

Kiss-Rigó László katolikus püspök következett, hangsúlyozva találkozásunk Adventjének lényegét, hogy ilyenkor tudatosítjuk, hogy a történelem Ura Isten, a végső és teljes igazságszolgáltatást tőle várhatjuk. A győztes igazságszolgáltatás nem emberi, Isteni szolidaritás!

Aztán a nemrég szlovák állampolgárságától megfosztott Boldoghy Olivér lépett az oltár elé, bocsánatot kért, hogy verse elmondása előtt, először üzenni akar haza; menydörgő, színészi hangján ostorozta azokat, akik képtelenek voltak észrevenni, hogy egy 99 éves asszonytól vonták meg a szlovák állampolgárságot, éljen még 100 évet… Majd elszavalta Dutka Ákos Karácsonyi beszélgetés az Úr Jézussal 1923-ban írt versét. 

Schmitt Páll államfő, védnök (Amerikában van) köszöntő levelét olvasták fel, az erények tiszteletéről, hogy „csak azt várjuk a világtól, amit mi is megadunk másnak”; a megtartó erő várakozását…

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes veretes ünnepi beszédet tartott, hogy az „emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeinket nem rendelhetjük alá semmilyen más országénak.” A földi hazát sem adjuk fel, mert az, a földi haza kötelezettségei előli dezertálást jelentené… Nem fogadható el semmiféle kettős mérce, hogy a magyar embereket másodrangú állampolgárnak tekintsék. Hazánkban élő román, szerb, szlovák, horvát kisebbségeknek lehetőségük van, hogy szavazzanak anyaországuk képviselőire, szabadon választhatnak, ugyanolyan jogokkal rendelkeznek… Nincs kettős mérce… Az időbeliség és az örökkévalóság összekapcsolódik… „Senkit ne érhessen hátrány amiatt, hogy magyar állampolgárságot kér” a környező országban.

Berndt Posselt EP-képviselő emelkedett szólásra, mondván, hogy a politikus realista kell legyen; kitelepített Szudéta-vidéki családból származik; tiltakozott már a Benesi-dekrétumok ellen, a nyugati materializmus ellen… Aztán szép magyarsággal Pawel Cebula lengyel minorita szerzetes beszélt közös szentjeinkről, arról, hogy a rosszat csak a jóval lehet legyőzni! Éljen a lengyel-magyar barátság!

A rendezvény eszmei házigazdája Tőkés László, EP- alelnök, Isten színe előtt hangsúlyozta, hogy fel kell lépni a magyarellenes megnyilvánulások ellen. Megemlítette a szlovák állampolgárságtól megfosztott magyar tanítónőt, ha 99 évet kibírt, ad még neki az Isten ugyanennyit… Szeged – Marosvásárhely után Budapest immár hagyományt teremtett, hogy megtarthatták itt a III. Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót.  Felmutatta a Transylvanian Monitor angol és magyar nyelven megjelent különszámát, Magyarellenesség a Kárpát-medencében mindenkinek ott ékeskedett a padján, történelmi nyomata őseink által belénk ívódott fájdalom-nyilallás. A kiadványban magyar-verések fotói, dokumentációja, intézményeink s jogaink megsértése a trianoni határon túl, vagyis az önmagunkkal határos területeken túlról láthatók. Meddig bitorolják még lelkeinket is a kufárok?  Nem csak költői kérdés! Német László a Nagybecskereki Egyházmegye püspöke is beszélt a magyarellenességről, nemcsak a Jézusvárásról, úgyszintén Fabiny Tamás evangélikus püspök. Dr. Baán István görög-katolikus püspök kárpátaljai és partiumi testvérei nevében is beszélt Advent üzenetéről (Híveik elnyomásáról az ortodoxia által, itt is kevesen tudnak, jegyzem meg halkan.). Szvorák Katalin Ratkó József Hazám és Ady Endre Adjon az isten c. versét énekelte Illés Lajos által megzenésített formában.  A Nagytalálkozó öt pap áldásmondásával zárult. Áldott Karácsonyt és mindent jót kívántak – Isten segedelmével – minden testvérünknek, határok nélkül.

„Szelídítsd meg, Istenünk, a hótornyaidat, és add vissza nekünk a kiáltás, a segélykiáltás jogát, hogy felemelt hangon szólhassunk a mi gyermekeinknek!” (Sütő András: Advent a Hargitán)

 

JKJ 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

iszigyarto@yahoo.com

(Szigyártó Ildikó, 2011.12.07 16:34)

Elérkezett a várva várt pillanat, a kiszavazás 7. évfordulóján mi is letehetjük a magyar állampolgársági esküt december 9-én. Nagyon büszke vagyok, de talán a harmadik, a mennyei állampolgárságra még büszkébb.
Puszi

Re: iszigyarto@yahoo.com

(Juhos-Kiss János, 2011.12.07 17:48)

Kedves Ildikó!
Székelyudvarhelyen teszitek le a magyar állampolgársági esküt? Én még büszkébb vagyok rád, rátok, bárcsak egy millióan éreznének és tennének úgy mint ti! Tényleg, már csak a mennyei állampolgárság jöhet!

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Május / 2021 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 244954
Hónap: 3844
Nap: 132