Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arany János-emlékév 2017 kezdete az Országos Széchényi Könyvtárban

2017.04.28

toldi-esteje-elso-variansa.jpg

Az Arany János-emlékév 2017 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan Dr. Áder János köztársasági elnök „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” Kincsek, kultusz, hatástörténet című Arany János-kiállítást nyitotta meg (április 28-án, 11 órakor) az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében.

Az oda vezető útról is készítettem pár fotót, Zala György leghíresebb szobráról A csikósról, Mátyás kútjáról, az oroszlános udvar előtt két oldalt ülő oroszlánról, már annak idején a királyt szelíden várták haza, a kapun belül két ordító oroszlánt láthatunk, bánatukban ordítottak, amikor elment a király, elhagyta a várat! Aztán a „királyi palota” bejárata látható, nem a háború előtti fényében, de így is csodálatos, főleg a most ott látható Arany János relikviákkal, kéziratokkal, ősnyomtatványokkal, kortárs költők kéziratos Arany-reflexióikkal.

A főigazgató úr és Áder János köztársasági elnök felemelő (sosem fogom megbocsájtani magamnak, hogy nem volt diktafonom!) megnyitó beszéde után színvonalas zenés-irodalmi műsorral kedveskedtek. Fogadás következett, aztán a kiállítás központi témájaként a „Tölgyfa alatt” Toldi-trilógia kézirat-együttesét csodálhattuk meg, melyet a költő fia adományozta 1899-ben az Országos Széchényi Könyvtárnak. A Toldi, a Toldi estéjének két teljes kéziratvariánsa és a Toldi szerelme tisztázott példánya eredetiben látható, miként számos más, az életpálya fontos művének kézirata, így pl. a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála.

Köszönjük a szervezőknek, a kiállítás kurátorainak Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténésznek, Sebestyén Lillának, Borbély Mónika irodalom-történésznek, a Kézirattár és Tájékoztató Osztály munkatársainak ezt a csodálatos Arany-napot s ez még csak a kezdet.

Juhos-Kiss János

zala-szobra-a-csikos.jpgmatyas-kutja.jpgaz-orozslanok-varjak.jpgamikor-elment-a-kiraly-az-oroszlan-orditott.jpga-fobejarat.jpga-koztarsasagi-elnok-megnyitja.jpga-koztarsasagi-elnok.jpgkoltokjo.jpgader-janos-koztarsasagi-elnok-es-a-foigazgato.jpgbuda-halala.jpgszocs-geza.jpgjanos-es-verse.jpgjuhos-kanyadi.jpgdioszegi-szabo-pal.jpgutohan-arany-reflexio0002.jpg

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Május / 2021 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 249199
Hónap: 4914
Nap: 106