Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent István király napja

2011.08.21

 

 

 

 

 

Szent István (Vajk) napjának állami ünnepén jó érzés magyarnak lenni a Kártát-medencében. Debrecenben a város 650 éves évfordulóját is megünnepelték korabeli magyar polgári viseletben, virágkarnevállal s mindenféle helyi eseményekkel, a Bihar és Hargita megye jeles képviselőivel és a 200 ezer oda látogatóval együtt. Sepsiszentgyörgyön sütötték a 50 kilogrammos kenyeret Szolnok városának.

Jó érzés Szent István király neve napján magyarnak lenni, hisz több mint ezer éve, hogy István aug. 13-án ajánlotta fel országunkat Máriának, Isten anyjának, ahogyan Gellért püspök megírja: a napba ötözött Boldogasszonynak, majd két nap múlva István visszaadta lelkét teremtőjének. Minden mindennel összefügg: szeretetben összeolvad, összetartozik, akkor még nem volt egyházszakadás, nem voltak protestáns felekezetek, egységesen munkálkodhattak és imádkozhattak Magyarország oltalmazójához (1 millió magyar lehetett) Máriához, Boldogasszonyhoz.

Ha nincs Trianon, ma 30 millióan lennénk plusz 6 millió kisebbség!  Ma, mi vagyunk kisebbség, széthúzva az anyaországban, szétszórva a világon, mégis volt erőnk a Szent Korona eszményének tudatában ünnepelni. Mi nem vagyunk büszkék ezer éves keresztyénségünkre, legalábbis nem dicsekszünk, nem kürtöljük szét a világba. Minden más európai és más földrészen élő nép ezt tenné a mai mondvacsinált világban. Szerényen, de fennkölten ünnepelünk, aki akarja, láthatja, érezheti, sőt irigyelheti, hogy neki nincs ilyen Szent Istvánja, Szent Koronája – nemzetközi és magyar koronakutatók szerint: nincs több ilyen a világon! Netán csak egy-két évszázados államuk van regisztrálva, de olyan nép is van, aki 20 éves államisággal is nagyon tud dicsekedni, kisajátítani felvidéki történelmi múltunk.

Reggel felemelő érzéssel néztem a tévében a Szent Korona őrségváltását a Parlamentben. Díszruhában hibátlan váltást, tisztelgést láthattunk, majd ünnepélyes zászlófelvonást a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök, Kövér László házelnök, a diplomáciai testületek és a magyar nép jelenlétében, akik szabadon ünnepelhettek, nem mint az elmúlt nyolc év nemzetellenes kormányai alatt, amikor a Kossuth teret nem lehetett megközelíteni a kordonoktól és a rendőröktől. Aki a teret műveleti területé lefokozta, még mindig szabadlábon van. Bocs. Ünnepelünk.

Örvendezhetnek velünk a csángók, nemcsak Szent István legrégibb énekükkel, az erdélyi románok egy része, a kettős keresztes, hármas halmos címeres szlovákok józanabb része, az örökléstanilag is rokon horvátok és a nem rokon, de a Szent Korona eszmeiségével együtt-érző népeink.  Szent István óta (Koppány áldozat lett) a szellem és a lélek örök a Kárpát-medencében s nem szakíthatta szerteszét sem török, sem német, sem antant hatalmak, sem a szovjetek, sem senki halandó!

Boldogan ünnepelhetünk! Testvérnépeink velünk vannak, akkor is, ha nem mondják ki, vagy még nem merik. Más népek világgá kürtölnék, ezt a földön és égben játszódó ezer év előtti eseményekre való megemlékezést, ezt a régivel összefonódó szertartást, az ehhez kötődő ünnepi eseményeket: ha lenne ilyen nekik! 

Csak egy párat említek: 61 fiatal tiszt tett esküt a Hősök terén, a Néprajzi Múzeumban állami kitüntetéseket adtak át, a Parlamentben bárki megnézhette a Szent Koronát, légi és vízi parádé volt a Dunán, szentmise Szentjobbon (település Nagyváradtól északra, ahol 400 évig őrizték a Szentjobbot), szentmise a Bazilikában és körmenet, Kolozsváron néptánc találkozó a Mátyás király szobránál, este a Duna tévében a Honfoglalás film volt műsoron. Felsorolni sem lehet, hogy az esti tűzijátékig (idén nemcsak Budapesten volt) hol és miként ünnepeltek mieink.

Ne felejtsük, hogy az Árpád-házi királyaink 34 Boldogot és Szentet adtak az emberiségnek, ez egyedülálló a világon. Szent Istvánt, Szent Lászlót és Piroska lányát szentté avatta a görög ortodox egyház is.

Szent István király napja kellene legyen minden nap (mondom én reformátusként). Elég rövid az élet. István földi életének 69 esztendejéig csatát nem veszített, a megyerendszert ispánjaival az élen jól működtette, nyolc püspökséget teremtett meg életében, kettőnek a helyét kijelölte. Tisztelte a más népeket és jövevényeket.

Végül is: jó lenne, ha a Szent Korona hatalmában, az összetartozás és szeretet kisugárzásában lehetne még ezer évünk.

 

 

Budapest- Wekerletelep

2011. augusztus. 20.

Juhos-Kiss János

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kézdiszentléleki Szent István búcsú

(Budai István, 2011.08.21 19:35)

Köszönöm, János, hogy a Szent István-nap jegyében írt gondolataidat nekem is ajánlottad. Mi a gyerekekkel együtt Kézdiszentléleken voltunk, a Perkő-hegyen, ahol Bőjte Csaba atya szólt az oltártól a köré gyűlt kb. 3000 emberhez. Megható, szép gondolatokkal ajándékozta meg hallgatóságát. A Perkő hagyományos Szent István napi zarándokhelye a háromszékieknek. Szentlélek főterén szép, egész alakos szobrot állítottak Szent Istvánnak tavalyelőtt, szép, fehér kőből, "modern" művészi rongyrázás nélkül, csak úgy. Aki ránéz, annak egy szigorú, de nagy és jóságos király jut eszébe róla. Még a gyerekeknek is.

Re: Kézdiszentléleki Szent István búcsú

(Juhos_kiss János, 2011.08.29 15:29)

Kedves István!

Kösz. Készülök megkérdezni, hogy volt Széken Bertalan napján? Sokan voltak? Mi lett a sorsa Szék versemnek? Szász Rózsi és a többiek hogy vannak? E-mailban is válaszolhatsz. Üdv. János

zsjarai@gmail.com

(Járai Zsolt, 2011.08.29 15:17)

Kedves János!
Köszönöm kedves emlékező soraidat. Hozzájárult, hogy ne felejtsük egyik legszebb ünnepünk igazi mondanivalóját, ami még a mesterségek ünnepén is a magyarságról szól. Köszönöm, hogy segíted őrizni az ünnepet.
Üdvözlettel
Zsolt

Re: zsjarai@gmail.com

(Juhos-Kiss János, 2011.08.29 15:24)

Kedves Zsolt!

Képzeld, eltaláltad a Mesterségek ünnepén ( vasárnap ) nézelődtem, gyönyörködtem a sok népi terméken, forgatagban, írtam is egy oldalt, de nem tettem fel a honlapomra, pedig akartam. Isten áldjon. Ü. János

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< November / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 223677
Hónap: 1888
Nap: 87