Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új Alkotmányunk van

2011.04.28

 

 

 

Április 20-án a parlament elfogadta az új alkotmány alaptörvényét. Április 26-án a köztársasági elnök is aláírta, a Magyar Közlönyben megjelent, törvényerőre emelkedett, 2012. január 1-jén lép hatályba. Jó szívvel elfogadtuk, vagy csak a magam nevében beszéljek? A nemzet többes szám első személyben erős. Vigyázzunk, hogy hol, kire és miért kiáltunk árulót! Nehogy rosszul járjunk, mint akkor, amikor az elöljárók, írástudók, farizeusok és a nép előkelőitől felbőszített tömeg azt kiáltotta, hogy: „Feszítsd meg! Feszítsd meg!” Erre aztán a tolvaj és bandita Barabást engedték szabadon, a boldog, új időket hirdető Jézus Krisztus helyett!

Jó hogy kétharmados többséggel megszavazták, aztán a nyáron is ülésező parlament remélhetőleg jó törvényekkel tűzdeli tele. Visszajött a kereszténységre való és a Magyar Szent Koronára utaló folytonosság, a kötelességek és jogok kiterjesztése minden magyarra, és velünk együtt munkálkodó nemzettestekre, úgy látszik ennek jött el az ideje, többet nem lehet tenni megmaradt egyharmados területeinken 91 év óta. Örüljünk, mert az 1949-es szovjet típusú alkotmányhoz képest ég és föld, annak ellenére, hogy számtalanszor módosították azt is.

Mit kéne azokra kiáltani, akik nem szavazták meg? Azokra, akik szövegét nem ismerik, de mégis ellene hápognak, prüszkölnek? Most kapunk! Hányszor vették el törvényesen és törvénytelenül mindenünket csak az elmúlt században?

Nem kell butasággal riogatni, például, hogy „egypárti” alaptörvény elfogadása legyen ez a nap… Szájhősként hazudozni, hogy ezt és ezt akarja a polgári kormány megvalósítani, nem illik! Nem lenne most semmi baj, ha 1949-ben elvbarátaik sem tudták volna megvalósítani az egypártrendszert, de sajnos erőszakos módon létrehozták a Magyar Népköztársaságot: a munkások és dolgozó parasztok államát! Csak ennek a tömeg (osztály) kezében volt kizárólagos hatalom, ezért hallunk annyit ma is „lakosokról” dumálni (a polgárokat is beleértik), a „nemzet” helyett!

 Igaza van a kolozsvári születésű Harrach Péternek, hogy: „A magyar történelem nagy pillanata az új alaptörvény elfogadása.”

Ne feledkezzünk meg, hogy nekünk volt először a kontinentális Európában írásba foglalt törvényünk 1222-ben, az Aranybullánk. Ez egyben az európai örökség jeles dokumentuma is!  Előtte csak az angol szigetországnak 1215-ben volt hasonlója, a Magna Charta Libertatum, a „szabadságjogokról szóló nagy oklevél”.

E „sötét” középkorban II. András királyunk és utódai még az ellenállási záradékot is elfogadták – a föld más királyai nem merték!? – ha a király nem tartja be a törvényeket, akkor nemesi közakarattal ő is leváltható.

Az alábbiakban idézek Dr. Érszegi Géza (címzetes egyetemi tanár) Az Aranybulla (1222) és megerősítése (1351) a Magyar Történelmi Archívum hasonmás kiadványából:

Az Aranybulla létrejöttének körülményeire a legjobban egy pápai oklevél világít rá: Magyarországon újabban elhatározták, hogy az egész nép gyűljön egybe évente kétszer, s kedves fiúnk Krisztusban (András), a magyarok kiváló királya személyesen tartozik köztük megjelenni. Ilyenkor a zavargó tömeg józan önmérsékletében megzavarodva a királytól kellemetlen, sőt jogtalan dolgokat szokott követelni, mint például azt, hogy az ország mágnásai és nemesei közül azokat, akiket gyűlölnek, méltóságtól és tisztességtől fosszák meg és zárják ki az országból, javaikat osszák szét a nép között. Emiatt zavarban van a király, s hogy a forrongó tömeg ilyetét kívánságainak eleget tegyen, megsérti az igazságot, megszegi a békét, s ezáltal csökken a királyi hatalom. Attól tart, ha joggal nemet mond a jogtalan követelésekre, saját maga és övéi személyes veszedelembe kerülnek. írta le magyarországi értesüléseit III. Honorius pápa 1222. december 15-én.

Jó lenne, ha a külföldi értesülések, ilyen jól tükröznék az igazságot.

 800 év múlva is!

 

Juhos-Kiss János

Budapest, 2011. április 27.

 Megjelent Átalvető folyóirat (2011. június ) számában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bodamaria@t-email.hu

(bodamaria, 2011.05.11 18:07)

Köszönöm, hogy ilyen érthetően és szépen leírta azt amit Én is érzek az Új Alkotmánnyal kapcsolatban.

A külföldi véleményekkel csak annyiban érdemek foglalkozni, hogy ez a hazaárulóknak köszönhető. /Heller, stb./

Köszönjük szépen.

zsjarai@gmail.com

(Járai Zsolt, 2011.05.10 20:24)

Kedves János!

Azt hiszem múltkori levelemben kissé elragadtattam magam és eltértem a témától. Azóta többször is eszembe jutott írásod, amit nagyon jónak találok. Nem ártana, ha a kígyót, békát kiabálók elgondolkodnának az abban leírtakra. Jó az utalás az Aranybullára, de hol voltak akkor még a kommunisták? Gusztustalan úgy kritizálni valamit, hogy meg sem próbálták véleményüket nyilvánítani a vita folyamán.
Felfuvalkodottságukban csak kárt okoznak, de ez nem zavarja őket.
Üdvözlettel
Zsolt

varadinum1985@yahoo.co.uk

(Gergely Artúr, 2011.05.03 14:17)

Az új magyar Alaptörvényt fogantatásától bírálat éri a magyarországi balliberális oldal és a külföld „mérvadó” hírforrásai részéről. Ezek után természetesen nem lehet nem egyetérteni Alkotmányunk minden sorával!
Egyébként tetszett az írásod. Megérné a Halásztanyában egy estet szentelni jogász, történész vendégekkel a témának!


Re: varadinum1985@yahoo.co.uk

(Juhos-Kiss János, 2011.05.04 21:19)

Kedves Artúr!
Kösz az ötletet. Szeptember végén megvitatjuk, megbeszéljük az Alkotmányunk tartalmát, felkért politikusokkal, jogászokkal, egyszerű halandókkal a Kispesti Halásztanya pódiumán.

Új Alaptörvény - de mi lesz a magyar föld sorsa?

(Király Miklós, 2011.05.04 09:13)

Jó írás. Igen, nagy öröm, hogy megszületett, megszülethetett végre új Alkotmányunk. Amit a magam részéről a legjobban hiányolok új Alaptörvényünkből, a magyar föld (termőföldjeink, vizeink, levegőnk) át nem ruházható és el nem adható magyar nemzeti köztulajdonként való meghatározása. Tudom, ezt nemzetközi szerződések tiltják, de ha a magyar föld "szabadon forgalmazható" - mit ér az egész? Ha valaki úgy gondolja el lehet adni a Parlamentet, a Margit-szigetet, a Gellért hegyet, a Balatont, a Tihanyi Apátságot, Pannonhalmát, Sopront, a Fertő tavat? Talán képtelenül hangzik, de most ez a jogi helyzet!

Re: Új Alaptörvény - de mi lesz a magyar föld sorsa?

(Juhos-Kiss János, 2011.05.04 21:14)

Királyhoz illő jó írás! Ütni kell a vasat, amíg forró! Üdv Nektek!

Újjászületés

(Póczosné Éva, 2011.05.02 20:29)

Kedves János!
Szívemből "beszélt". Elgondolkodtató a visszatekintés. Nagyobb teret kellene engedni a történelem tudósainak, ill. a kormány kommunikációjába beépíteni némi történelmi visszatekintést. Köszönettel.Póczosné Éva Szalókról

Re: Újjászületés

(Juhos-Kiss János, 2011.05.03 07:01)

Kedves Éva!

Köszönöm bölcs hozzászólását, meg kéne szívlelni tanácsát, el kéne indulni ezen az úton mindannyiunknak, Isten áldásával.

istvan_budai@yahoo.com

(Budai István, 2011.05.02 20:49)

Érdekesnek tartom az egyik hírt, amely egy romániai magánrádióban hangzott el, és amely negatívan kommentálja az új alkotmányt, német forrást idézve. Buszon voltunk, és egy románajkú kolléga - ismerve engem - megkért, magyarázzam meg, mi nem tetszik a Nyugatnak az új alaptörvényben. Mikor elmondtam, hogy például a magzati élet óvása, vagy az azonos neműek házasságának teljeskörű el nem ismerése, nagyon elcsodálkozott. Mikor leszálltunk, sokatmondóan nézett rám kézszorítás közben. Mintha ezt mondta volna: "Hajrá, magyarok!"

Re: istvan_budai@yahoo.com

(Juhos-Kiss János, 2011.05.03 06:53)

Igen, kösz a megerősítést, ha nem fogunk össze az Új Alkotmány kapcsán, főleg a munkás mindennapokban: végünk. A józan és hívő szomszédaink, románok és mások, már most sajnálkoznak rajtunk, egyelőre tisztelettel. Az utolsó 24 órában vagyunk.

újjászületés

(Pali Wekerléről, 2011.04.28 15:09)

Az Új Alkotmányról szóló véleménnyel egyetértek. Az elitizmus - remélem - sok évtizedre megszűnik. Kívánom ezt a saját és a jövő generációjának. A tanulmány idézett részlete az egész anyag olvasására serkent.
A véleményből az áhított a józanság jelez, a bizalom és annak gyakorlása.

Re: újjászületés

(Juhos-Kiss János, 2011.05.02 06:02)

Kedves Pali és Hajnalka! Reménykedem én is, például, hogy a sok önemésztésnek, verésnek, igazságtalanságnak vége szakad. De ugyanakkor nagyon el vagyok keseredve, ha úgy akarják mdósítani a Btk.-t, hogy még rosszabb legyen nekünk a belső és külső szorványban, hágy éve ennek? 91? 1000? Ismerem népem, az erdélyit jobban a megtermelt gyümölcsből és finom javaiból szívesen megvendégel, ad egy-egy szemet annak akinek nincs, s nem szokta összekeverni az okot, az okozattal. Ilyen önpusztító széthúzás nincs osztrákok, csehek, lengyelek, szlovákok, románok, szerbek, horvátok, szlovének között, csak összefogás a mindennapokban, nemcsak a saját igazuk révén, hanem a féligazságok ellenére is! Élni akarnak a jövőben! Megduplázták számarányukat a szlovákok, románok, de főleg a horvátok! Igazuk van.

udvari 324@freemail.hu

(Udvari Hajnalka, 2011.05.01 17:01)

Nagyon jó kis írás, kár hogy a politikusoknak nincs idejük elolvasni... Gratulálok és sok egészséget a további cikkekhez! H.

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Február / 2021 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 235231
Hónap: 3310
Nap: 188